مجید رضا حریری، رییس اتاق بازرگانی ایران و چین با اشاره به سابقه همکاری های دو کشور گفت: مبادلات تجاری ایران و چین به صورتی که امروزه در حوزه تجارت بین الملل تعریف می شود، از دهه 50 میلادی شروع شده است. اگرچه ارتباطات تجاری سنتی بین دو کشور پیشینه ای کهن دارد.
وی افزود: اصلاحات درهای باز در چین همکاری این کشور با ایران را بیشتر کرد. تبادلات تجاری بین دو کشور در سال های بعد از 2010 به اوج خود رسید و ایران به شریک اول چین رد خاورمیانه تبدیل شد. توسعه در چین اوج گرفته بود و نیاز این کشور به انرژی بیشتر شد. همین نیاز چین را متوجه خاورمیانه کرد. در این نگاه ایران شریک خوبی برای چین بود.
رییس اتاق بازرگانی ایران و چین در این رابطه افزود: اقتصاد ایران و چین کاملا مکمل هم هستند .به همین دلیل زمینه همکاری های مشترک بین دو کشور همیشه فراهم است و از گذشته تا امروز چشم انداز وسیعی برای گسترش ارتباطات و عمق بخشیدن به همکاری های دو کشور تعریف شده است.
حریری با اشاره به پروژه های مشترک دو کشور بیان کرد: چین به طور ذاتی خوش قول و متعهد به پیمان است. نظم و سخت کوشی خصوصیت بارز مردمان آن کشور است و تجربه های خوبی از همکاری ها وجود دارد. چین در حوزه تاسیسات زیرساختی، در صنایع مختلف و همچنین در حوزه انرژی در ایران خوب درخشیده و خود را ثابت کرده است.
حریری درباره حضور چین در خاورمیانه افزود: تا سال 2015 ایران شریک اول چین در منطقه بود. توجه چین به منطقه بر مبنای نیاز اش به انرژی است. سطح رشد اقتصادی این کشور در حدی بود که چین نیازی نمی دید به سمت رقبای ایران حرکت کند.
حریری افزود: امروز تحریم دست و پای ایران را بسته. جنگ اقتصادی آمریکا با ایران شرایطی ایجاد کرده که کارکردن با کشورمان برای دیگر کشورها هزینه دارد. چین هم از این قاعده مستثنی نیست. به همین دلیل ایران از شریک اول چین در منطقه به شریک ششم این کشور تنزل کرده است.
حریری در ارتباط با شرکای منطقه ای چین گفت: با کم شدن ارتباطات تجاری دو کشور، عربستان، کویت، امارات، عمان، قطر و حتی عراق در حال گسترش مراودات تجاری خود با چین هستند. در حقیقت امروز چین شریک تجاری اول کشور های خاورمیانه است و عموما میزان مبادلات بین چین و این کشور ها بسیار بیشتر از میزان مبادلاتی است که بین چین و ایران ثبت شده است. امروز عربستان پنج برابر ایران با چین کار می کند.
مجید رضا حریری در پایان با اشاره به ظرفیت اقتصاد چین و توانمندی اجرایی شرکت های چینی تاکید کرد: چین در مرز تبدیل شدن به اولین اقتصاد جهان است. شرکت های بزرگ چینی با دنیا کار می کنند. چین در هر حوزه و در هر سطحی به طور گسترده ای با جهان همکاری می کند و تجربه ای موفق در شرکت های چینی انباشته شده است. در صورت فراهم شدن شرایط ، فضای سرمایه گذاری و شراکت چینی ها در کشورمان وجود دارد.