استان خراسان شمالی گنجینهای از مواهب و دیدنیهای طبیعی و مناظر بکری است که سالانه میلیونها مسافر و گردشگر را به سوی خود فرا میخواند.
به نقل از بروخبر از بجنورد٬ استان خراسان شمالی گنجینهای از مواهب و دیدنیهای طبیعی و مناظر بکری است که سالانه میلیونها مسافر و گردشگر را به سوی خود فرا میخواند.
جاذبههای گردشگری بجنورد
تفرجگاه معروف «باباامان» در 10 کیلومتری شمال شرقی بجنورد و در حاشیۀ جاده اصلی بجنورد- مشهد واقع شده است. این گردشگاه با پارک جنگلی و استخرهای دیدنیاش همواره مسافران بسیاری را برای رفع خستگی به خود جذب کرده است. در بابا امان چشمهای وجود دارد که از دل صخره می جوشد و آب آن به استخرهایی می ریزد که با اختلاف سطح ساخته شده تا آبشار های مصنوعی تولید کند. هوای لطیف و شب های دل انگیز و زیبای بابا امان هرگردشگری را به سوی خود جذب می کند.
روستای حمید در 7 کیلومتری شرق بجنورد واقع شده است. در جنوب روستا، دره تنگ با صخره های عظیم قرار دارد و در انتهای دره به فاصله حدود 2 کیلومتر از روستای حمید آبشاری به ارتفاع 25 متر دیده می شود. آب آبشار از روستای آبچور سرچشمه می گیرد. روستا و آبشار حمید همواره به عنوان مکانی تفریحی مورد توجه ورزشکاران کوهنورد و خانواده ها بوده است.
دره چناران در 12 کیلومتری شرق بجنورد قرار دارد و از محل روستای بابا امان شروع می شود. درون دره، باغ های میوه و تاکستان ها و کشتزارهای صیفی جات و درختان کهنسال گردو به فراوانی دیده می شود. وجوده جاده آسفالته و رودخانه دائمی که در میان دره جاری است به زیبایی آن افزوده است.
در کیلومتر 18مسیر جاده بجنورد – اسفراین و بعد از پارک طبیعی بش قارداش دره مهنان قرار دارد. این دره به دلیل سهولت دسترسی و بهره مندی از درختان انبوه، رودخانه و چشمه های آب قابل شرب همواره پذیرای مسافران و گردشگران بوده است. چشمه معروف مهنان که در قسمت انتهای دره داریان روستان مهنان قرار دارد یکی از پر آب ترین چشمه های منطقه است که وجود درختان کهنسال چنار و بقایای آسیاب آبی در اطراف آن برای گردشگران جالب توجه است.
یکی از آبادترین و زیباترین دره های اطراف بجنورد دره بازخانه است که از روستای درصوفیان واقع در جنوب شرقی بجنورد آغاز می گردد. چشمه های متعدد آب و باغ های میوه و درختان گردو از مشخصات اصلی این مسیر است.
روستای هدف گردشگری استـاد شیروان و فاروج
این روستا در 30 کیلومتری جنوب غرب شهر فاروج واقع شده است. روستای استاد آب و هوای معتدل کوهستانی دارد و از جاذبه های آن علاوه بر چشم اندازهای طبیعی زیبا می توان به آثار کهنی همچون تخت حصار، قلعه کهنه، مسجد جامع، حمام قدیمی و بنای امامزاده اولیاء اشاره نمود. در استاد صنایع دستی مختلف از جمله قالیبافی رواج دارد.
ورزش محلی کشتی با چوخه، انواع غذاها و نان محلی، مراسم محلی جشن نوروز و سیزده بدر، تعزیه خوانی و … به این روستا چهره منحصر به فردی بخشیده است.
روستای خسرویه نیز در دامنه رشته کوه های زیبای شاه جهان و در فاصله 25 کیلومتری جنوب غربی فاروج، در دل درهای سر سبز جای گرفته است. خسرویه زادگاه عالم ربانی آقا نجفعلی قوچانی است و از بافت سنتی و معماری بسیار غنی برخوردار است. علاوه بر بافت سنتی و مذهبی، خسرویه از جاذبه های طبیعی زیادی بهرهمند است.
پارک ملی و منطقه حفاظت شده سالوک
پارک ملی و منطقه حفاظت شدۀ سالوک با وسعتی حدود 17000 هکتار در شمال غربی شهرستان اسفراین قرار گرفته و فاصله آن تا مرکز استان خراسان شمالی 30 کیلومتر است. پارک ملی و منطقه حفاظت شده سالوک تنوع جانوری خوبی دارد و یکی از مهم ترین مناطق حفاظت شده ایران از نظر زندگی جانوری است.
شرایط توپوگرافی دشتی-کوهستانی منطقه باعث شده است که این منطقه یکی از متنوع ترین زیستگاههای گونه های وحشی ایران به شمار آید. قسمت شمالی پارک سالوک کوهستانی و زیست بوم حیوانات گوناگون کوهزی و قسمت جنوبی آن نیز مناسب زیست حیوانات دشتزی است.
همچنین در کف درههای این پارک گونههای درختی و درختچه ای مانند زرشک، بید، انجیر و گردو و در مناطق مرتفع گونههای ارس بصورت پراکنده و انبوه دیده میشود.
پارک ملی و منطقه حفاظت شده ساریگل
منطقه ساریگل با وسعتی معادل 28000 هکتار در شرق شهرستان اسفراین واقع شده است. این پارک در فاصلۀ 8 کیلومتری اسفراین و 90 کیلومتری مرکز استان قرار گرفته است. پارک ملی و منطقه حفاظت شدۀ ساریگل با توجه به ناهمواری و منابع آب نسبتاً فراوان، به ویژه در خانوادۀ پرندگان، تنوع جانوری قابل توجهی دارد. پستانداران این زیست بوم نیز اگر چه جزو گونه های استثنائی محسوب نمی شوند، اما تنوع نسبتاً خوبی دارند.
از جمله مهم ترین پستانداران و پرندگان ساریگل میتوان به پلنگ، کفتار، گرگ، روباه، گربه وحشی، قوچ اوریال، بز، آهو و کبک اشاره کرد. همچنین این منطقه حفاظت شده با بیش از 200 گونه گیاهی از تنوع خوبی برخوردار است که قسمت عمده گیاهان منطقه را گونه های گلدار تشکیل می دهد.
منطقه نمونه گردشگری میلانلو
دهستان میلانلو به مرکزیت روستای پرکانلو از بخش مرکزی شهرستان اسفراین ودر 9 کیلومتری شرق شهر اسفراین بین 37ً 57َ تا 52ً 57َ طول جغرافیای و1ً 37َ تا16ً 37َ درجه عرض جغرافیایی قرار گرفته است.
این دهستان از شمال شرقی به دهستان گلیان شهرستان شیروان از شرق به دهستان شاه جهان شهرستان فاروج واز جنوب به دهستان بام وصفی آباد واز غرب به دهستان روئین محدود می گردد این دهستان دارای 20 روستا و 37 مزرعه ومکان می باشد موقعیت اقلیمی اغلب روستاهای منطقه کوهستانی ودره ای است.
ازمهمترین جاذبه های میلانلو می توان به این موارد ذیل اشاره کرد. چشمههای متعدد در منطقه باتوجه به موقعیت کوهستانی منطقه مانند چهل چشمه (روستای سرچشمه) رودخانه دائمی که بخشی از آب خود را از چهل چشمه تامین می کند باعث مشروب نمودن زمین های زراعی شده و انواع محصولات باغی مانند: سیب هلو زردالو گردو و… انواع سیفی جات تولیدمی شود، غار سنجد سرچشمه، غار نوشیروان، منطقه تفریحی چمن که بخصوص در ایام نوروز و سیزده بدر پزیرای جمع کثیری از دوستداران طبیعت است، کوه های شاه جهان وکرکزاب، باغ دره ها وفضاهای باز وسرسبز جویبارها چشمه سارها، بافت معماری متفاوت روستای منطقه از جمله توان های گردشگری منطقه نمونه گردشگری میلانلو میباشد.
منطقه نمونه و روستای هدف گردشگری روستـای درکش
روستای درکش واقع در دهستان آلمه از توابع بخش سملقان شهرستان مانه و سملقان می باشد و از لحاظ موقعیت ریاضی در 56 درجه و 44 دقیقه طول جغرافیایی و 37درجه و 26دقیقه عرض جغرافیایی ودر فاصله 30 کیلومتری جنوب غربی شهر آشخانه واقع شده و از جاده اصلی 2 کیلومتر فاصله دارد.
درکش آب و هوای معتدل، طبیعتی جنگلی و کوهستانی و نیز چشمه سارهای بسیار دارد. تنها جنگل بلوط شرق کشور در اطراف این روستا قرار دارد. بهعلاوه در کوهسارها و درههای مجاور باغات میوه، انواع گیاهان دارویی و گونه های مختلف جانوری وجود دارد.
ورزش بومی این روستا کشتی باچوخه است. از تولیدات محلی این روستا می توان گردو، بادام، انواع محصولات باغی شامل گیلاس، گلابی و عسل … را نام برد. این روستا جزو روستاهای هدف گردشگری خراسان شمالی محسوب میشود.
عمده جاذبههای موجود در منطقه درکش جاذبه های طبیعی بوده که از آن میان میتوان به باغات فراوان میوه از قبیل هلو،گیلاس،گلابی، انگور، سیب، آلو و چشمههای قبالی، نرنالی،چشمه بید، قجی، رودخانههای کندآب و زوهاور، مناطق ییلاقی گولک، نزکزلی (نرگسلو)، ترناولی،کشگریه و …درههای بکر دره خالدار، حلقه زو ،کندزو،…کوه تیغ بل،کوه عسل و جنگلهای بکر هیرکانی باپوشش غالب ، بلوط ، مازو، راش،کرکو،و…اشاره کرد که بخشی از پتانسیلهای گردشگری منطقه است.
منطقه نمونه گردشگری قورخود
منطقه نمونه بخشی ازسطح وسیع منطقه قورخود است که مشتمل برجنگل ها ، ارتفاعات و پوشش گیاهی منتهی به پارک ملی گلستان است که مساحت آن 5807/1429هکتار تعیین شده است از نظر دسترسی به منطقه نمونه قورخود ، مسیر قاضی – زرد- کاستان به فاصله تقریبی 41 کیلومتر تنها راه دسترسی ماشین رو است.
روستای کاستان نیز تنها روستای منطقه نمونه است. بررسی جمعیت در منطقه نمونه بیانگر این است که تنها کانون سکونتگاهی مربوط به کاستان است. این روستا با قدمت تقریبی 220ساله که پیدایش آن مربوط به دوران صفویه است، و در جدیدترین سرشماری مربوط به سال 1387، تعداد جمعیت موجود در آن 855 نفر میباشد.
از مهم ترین جاذبه های طبیعت منطقه می توان به قله قورخود با ارتفاع 2794 متر، پوشش جنگلی متراکم و انبوه، درۀ زوی جنان، چشمه زوی جنان، آبشار کزوی جنان، غارهای طبیعی به نام دو دهنه و منطقه حفاظت شده قورخود اشاره کرد.
منطقه نمونه گردشگری تخت ایران
منطقه نمونه تخت ایران با مساحت (با احتساب مناطق آزاد و حفاظت شده ) بیش از 3000 هکتار و در56 درجه و13 دقیقه تا 56 درجه و 16 دقیقه طول شرقی و37 درجه و 32 دقیقه عرض شمالی ازشرق توسط منطقه نمونه گردشگری قورخود و از غرب توسط پارک ملی گلستان محدود شده و در15 کیلومتری غرب روستای کاستان وهمین فاصله در شرق بهکده رضوی و70 کیلومتری غرب شهرآشخانه مرکز شهرستان مانه وسملقان واقع و بخشی ازسطح منطقه حفاظت شده قورخود است.
عمده ترین جاذبههای طبیعی منطقه نمونه گردشگری تخت ایران و پیرامون آن٬ شامل ارتفاعات قورخورد و آلمه، رودخانه، دره و آبشار زوی جندان، غارهای سولی قباخ، آرمادلو و زوی جندان، چشمههای فراوان، مناطق جنگلی،دشت ها، درختان کهنسال، مناطق نمونه گردشگری و … است.
تخت ایران به لحاظ شرایط و بستر زیست حیاط وحش، محل مناسبی جهت زیست انواع حیوانات وحشی مانند پلنگ ، قوچ ، میش و همچنین بز کوهی است.
وجودکوههای سربه فلک کشیده، منطقه حفاظت شده(قورخود)، پارک ملی گلستان و نیزچشمههای فراوان پیرامون منطقه٬ ازجذابیت این منطقه است.
این آبشار به فاصلۀ یک کیلومتری جنوب شهر آشخانه، در نزدیکی روستای بیار واقع شده و از ارتفاعات جنوب روستا سرچشمه می گیرد. ارتفاع آبشار حدود 15 متر است.