امروز، ۲۴ ماه ذی الحجه، روز عید مباهله است. روایات فراوانی در منابع دست اول آمده است، که با صراحت میگوید آیه مباهله درباره اهل بیت(ع) نازل شده است و هیچ یک از اصحاب در آن، جایی ندارند.
به نقل از بروخبر ، ابوالفضل ساجدی، عضو هیئت علمی و استاد تمام فلسفه دین در موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)، در یادداشتی نوشت:
امروز، 24 ماه ذی الحجه، روز عید مباهله است.
مباهله در لغت به معنای نفرین و لعنت کردن به یکدیگر است؛ به این ترتیب که وقتی استدلالات منطقی سودی نداشت، افرادی که با هم درباره یک مسأله مهم دینی گفتوگو دارند در یک جا جمع میشوند و به درگاه خدا تضرّع میکنند و از او میخواهند که دروغگو را رسوا و مجازات کند.
در سال نهم هجری، گروهی از مسیحیان منطقه نجران ، نزد حضرت رسول (ص) در شهر مدینه آمدند تا در مورد درستی دعوت پیامبر(ص) با او بحث و استدلال مطرح کنند. مسیحیان درباره حضرت عیسی (ع) با پیامبر(ص) گفتوگو کردند؛ پیامبر(ص) فرمود: عیسی بنده خدا و کلمه او بود که آن را بر مریم القاء نمود. مسیحیان بر خدا بودن عیسی (ع) و حقانیت دین خود تاکید داشتند.
اقدام پیامبر اکرم (ص) در برابر مسیحیان نجران در آیه 61 سوره آل عمران اشاره شده است.
در این آیه میخوانیم (فَمَن حاجَّکَ فیهِ مِن بَعدِ ما جائَکَ مِنَ العِلمِ فَقُل تَعالَوا نَدْعُ اَبنائَنا وَ اَبنائَکُمْ وَ نِسائَنا وَ ئِسائَکُمْ وَ اَنْفُسَنا وَ اَنْفُسَکُمْ ثُمَّ نَبتَهِلْ فَنَجْعَلْ لَعنَةَ اللهِ عَلی الکاذِبینَ)
یعنی: هرگاه بعد از علم و دانشی که به تو رسیده، (باز) کسانی درباره مسیح با تو به ستیز برخیزند، بگو: بیایید ما فرزندان خود را دعوت کنیم، شما نیز فرزندان خود را، ما زنان خویش را دعوت نماییم، شما نیز زنان خود را، ما از نفوس خود (و کسی که همچون جان ما است) دعوت کنیم، شما نیز از نفوس خود، آنگاه مباهله (و نفرین) کنیم و لعنت خدا را بر دروغگویان قرار دهیم.
در روایات اسلامی که مفسّران و محدّثان نقل کردهاند آمده است که هنگامی که آیه فوق نازل شد و مسیحیان سخنان پیامبر(ص) را در حقانیت خود نپذیرفتند، پیامبر(ص) به آنان پیشنهاد مباهله داد. بزرگان مسیحی از پیامبر(ص) یک روز مهلت خواستند، تا در این باره به شور بنشینند. اسقف (اعظم) به آنها گفت: “نگاه کنید، اگر فردا محمد با فرزند و خانوادهاش برای مباهله آمد از مباهله با او بپرهیزید و اگر اصحاب و یارانش را همراه آورد با او مباهله کنید که او پایه و اساسی ندارد.
مسیحیان وقتی دیدند که پیامبر اکرم (ص) با عزیزترین نزدیکانش یعنی حضرت علی (ع)، حضرت فاطمه (س)، امام حسن (ع) و امام حسین (ع) میخواهد آنها را به چالش بکشد، از مباهله کناره گرفتند.
در بعضی از روایات آمده که اسقف اعظم مسیحیان گفت: من صورتهایی را مینگرم که اگر از خدا بخواهند کوه را از جا برکند چنین خواهد شد! پس مباهله نکنید که هلاک خواهید شد!
ضمنا روایات فراوانی در منابع معروف و دست اول اهل سنّت و منابع اهل بیت (ع) آمده است، که با صراحت میگوید: آیه مباهله درباره حضرت علی (ع)، حضرت فاطمه (س)، امام حسن (ع) و امام حسین (ع) نازل شده است و هیچ یک از اصحاب در آن، جایی ندارند. این سند، نشانگر جایگاه ویژه معنوی اهل بیت (ع) نزد خدا و پیامبر(ص) است که با جایگاه اصحاب قابل مقایسه نیست.
امروز، مستحباتی ویژه دارد که در مفاتیح آمده است. انشاالله فراموش نشود و یکدیگر را دعا کنیم.